We found this LP review in an older Sonic Report magazine from 1981. Pythagoras was a brilliant Dutch synth group with a small but interesting discography which we would like to mention on these pages. Since the passing away of member Bob de Jong, Pythagoras ceased to exist. Below the text (in Dutch) you can find a downloadable pdf of this small article.
Elektronische romantiek: PYTHAGORAS – Journey to the Vast Unknown
Een tijd geleden kocht ik een single van T.S.R.S uit Den Haag, een 45 toeren plaat met twee kanten prima muziek, snel keyboard-werk dat er beslist niet om loog. Die plat, de blauwe, Tasty Shit Remove Sensation Live, beviel mij uitstekend. T.S.R.S was de naam van de band rondom toetsenman René de Haan. Via een kennis horde ik dat Bob de Jong, sessiedrummer en eigenaar van platenzaak “Moonlight” en diezelfde René de Haan onder de naam “Pythagoras”‘ een Ip zouden uitbrengen. Zo gezegd, zo gedaan. Journey to the vast unknown” werd de titel van deze geweldige electro-symphonische debuut-lp.
Vijf keer over en koptelefoon beluisterd en als volt gewaardeerd:
Kant A:De titelsong “Journey to the vast unknown”, verdeeld in vier stukken, part 1 t/m 4, opent met opkomende strings, daarin verschijnt de zeer melodieuse synthesizer van René de Haan; onder de konstante begeleiding van strings, baspedalen en drums soleert René, een sfeertje om van te dromen ontstaat. Part 2 bewijst hoeveel waarde een enkele echo heeft en hoe moeilijk het is om een echo goed te gebruiken, het resultaat klinkt prima, de verechode aanslagen worden af en toeverlengd tot mooie lange uithalen, de synthesizer baant zich een weg. Wederom prima drumwerk en mooie baspedalen. Het enige echte sequencernummer, part 3, ook van een flinke dosis echo voorzien, klinkt in het begin erg verwarrend, het idee lijkt me gepikt van Terry Riley, de minimale jazzmuzikant. Desondanks bewijst drummer Bob z’n inzicht door in een langzamer tempodrums in te mixen. De moog-pedalen bewijzen hun nut wederom. Part 4 geeft een gelijk beeld als de opening van de “Journey……..”Kant B: Twinkelende belletjes luiden het nummer “‘Into The In” in; onheilspellende strings, baspedalen en sequencer nemen het over, daarop volgt en zwoele synthesizer-solo met uitstekende echo, het ritme is konstant; dat is Pythagoras op z’n best, René sluit het nummer af, eerst met sequencer, daarna met synthi en electrostatische geluidseffecten. Het zweverige “When it comes” dot mij even denken aan KlausSchulze alhoewel ik deze nooit zo snel van akkoorden heb horen veranderen. René soleert op synthi door zware strings en baspedalen, een sequencer omlijnt het geheel. Met veel bekkens en monotone drumbegeleiding wordt naar en climax gespeeld, na het bereiken hiervan ebt het geheel langzaam weg.Kenmerkend voor deze lp zijn het subtiele drumwerk en de virtuose synthesizer. Bob de Jong produceerde de plaat. Naast de knap getekende hoes (Robert Paul Batwin) en de uitsteken-de mix-down (Con de Neef) vind ik “Journey to the vast unknown”een zeer goede lp.
- Bezetting Pythagoras: Rene de Haan:synthesizers sequencer strings piano
- Bob de Jong: drums percussion tibetan bells
- Kontakt adres: Bob de Jong, Moonlight Records, Wagenstr, 86, Den Haag, 634283 (which is an old address of course).
Unfortunately the article doesn’t mention the name of the reviewer.